Activiteiten


Overzicht

Sinds 13 december 2010 is De Oude Kerk officiëel eigenaar van het Van Gruisen/Van Oeckelen-orgel, zoals het in opslag lag bij Orgelmakerij Reil in Heerde. De aanschaf is betaald door het Orgelfonds.

De aanvraag om toestemming om het nieuwe orgel te plaatsen (de zog. omgevingsverguning) is in juli 2011 bij de burgerlijke gemeente Soest ingediend. Begin maart 2012 heeft de gemeente Soest de vergunning tot het plaatsen van het Van Gruisen/Van Oeckelen-orgel verleend.

In november 2011 hebben wij de gedetailleerde offerte ontvangen van Orgelmakerij Reil en ook de raming van de architect voor de aanpassingen in de kerk.

Op 16 januari 2012 is de subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ingediend als deel van het meerjarig onderhoudsplan voor De Oude Kerk, in het kader van de zogenaamde BRIM (Besluit rijkssubsidiering instandhouding monumenten) 2011 regeling. Helaas is deze subsidieaanvraag niet gehonoreerd, het totaal van ingediende subsidieaanvragen oversteeg het beschikbare budget vele malen.

Eind 2012 zijn de eerste subsidieaanvragen naar cultuurfondsen uitgegaan, en in voorjaar 2013 zijn de eerste toezeggingen binnengekomen.

In 2014 en 2015 hebben wij een groot aantal activiteiten ontplooid, zoals bijvoorbeeld: dineren voor het Orgelfonds, een loterij, concerten op Hemelvaartsdag, een midzomernachtwandeling.

In de vergadering van 21 september 2015 zijn de Provinciale Staten van Utrecht akkoord gegaan met een subsidie ter grootte van € 131.954 aan het Orgelfonds van de Oude Kerk. Deze subsidie komt uit de pot Utrechtse Erfgoedparels, de provinciale opvolger van de vroegere Rijksmonumenten subsidie pot.

September t/m november 2015 hadden wij met een crowdfunding project, waarbij wij ondersteund worden door de ABN-AMRO bank. De opbrengst van deze actie was € 27,770.

In december 2015 heeft de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Soest toestemming verleend voor de restauratie en plaatsing van het Van Gruisen/Van Oeckelen-orgel.

Op 12 januari 2018 is het orgel officëel in gebruik genomen.

Meer details over diverse activiteiten voor fondsenwerving

De Orgelpijp

In de zomer 2013 arriveerde er een orgelpijp op een voetstuk. Deze is gemaakt door onze orgelbouwer Reil in Heerde. Dit fraaie stukje vakmanschap heeft bovenin een gleuf, waarin u (u raadt het al) geld kunt stoppen. De orgelpijp staat achter in de kerk naast het middenpad.

lees meer ...
 

Wijnproeverij o.l.v. Leon Gommers - 11 november 16.00 - 19.00 uur

 

Huisconcert Tjalling Roosjen ten bate van het Orgelfonds - zondag 10 december

Hierbij nodig Tjalling Roosjen u uit voor een exclusief Benefiet-concert op zondagmiddag 10 december om 15.00 uur in zijn huis aan de Heetakker.
Hij ontvangt u met koffie en thee; na het concert van een klein uur schenken leden van het Orgelfonds van de Oude Kerk te Soest voor u wijn of fris, om zo gezellig na te praten.

lees meer ...
 

Diensten en Dingenveiling

De Diensten en Dingenveiling is gehouden op zaterdag 20 mei van 14.00 uur tot 17.00 uur. We zijn dan welkom bij Jan en Lies Verwey, de buren van de Oude Kerk (garage De Toren) aan de Neerweg. De bruto opbrengst, dus voor aftrek van alle onkosten, was bijna € 4500.

 

Benefiet filmvoorstelling in Filmhuis Artishock - zondag 30 april

De videovereniging de Eemfilmers uit Amersfoort besloot in 2014 om een speelfilm te gaan maken in en rond de Mannenzaal in Amersfoort. Na drie jaar werken is deze film op 12 maart in première gegaan. Gerard Voogt, een van de makers van deze film, is ook bestuurslid van de Stichting Orgelfonds van De Oude Kerk in Soest en filmoperateur in Artishock. Hij houdt voor de film een korte inleiding over het werk van het Orgelfonds en het maken van de speelfilm. Opbrengst € 625.

 

Dineren voor het Orgelfonds

Ook in het voorjaar 2017 hebben we weer gedineerd voor het Orgelfonds, totale opbrengst € 893,50.

 

Wijnactie najaar 2016

Vanuit de Hof van Lof kregen we het voordeel om eenmalig de jaarlijkse wijnactie over te nemen t.b.v. het orgelfonds. Deze actie heeft € 1,516 opgebracht.

 

Dineren voor het Orgelfonds, najaar 2016

Wegens groot succes hebben we op veler verzoek weer dineren ten bate van het orgelfonds georganiseerd. De opbrengst is € 1,400.

 

CONCERT Kwartet Amersfoortse Klarinetisten - 15 januari 15.30 uur - Oude Kerk

Het Kwartet Amersfoortse Klarinetisten, bestaande uit Bart Hereijgers, Geert Weijkamp, Leonie van Grootel en Joost Volkers, kwam spelen ten bate van het orgelfonds, opbrengst € 400.

 
lees meer ...

Bloembollenactie

De bloembollenactie dit najaar heeft € 762 opgebracht.

 

Hemelvaartsdag 2016

Op Hemelvaartsdag 5 mei 2016 zijn we weer actief geweest rondom de kerk. De opbrengst van deze dag was netto € 737.

lees meer ...
 

Crowdfunding: Mathilde Welkom Thuis - 1 september tot 1 december 2015

Ondersteund door de ABN-AMRO Mees Pierson liep er tot 1 december ons crowdfunding projekt onder het motto "Mathilde Welkom Thuis". Het eindresultaat is een bedrag van € 27.770. Een ieder die hieraan heft bijgedragen zeggen wij hartelijk dank.

Bij crowdfunding is het de bedoeling om een groot publiek aan te spreken met korte bewoordingen. Vandaar dat we het Van Gruisen/Van Oeckelen-orgel de naam MATHILDE hebben gegeven, en de actie ophangen aan een "WELKOM THUIS" festival, dat gehouden zal worden wanneer het orgel daadwerkelijk is geplaatst, dat wordt in het najaar 2017.

Hoe werkt crowdfunding?

Via email en zo veel mogelijk sociale media benaderen wij zo veel mogelijk mensen in ons netwerk met het verzoek ons te steunen met een financiele bijdrage, maar ook om dit verzoek door te sturen naar zo veel mogelijk mensen in hun netwerk. Die personen worden dan ook weer gevraagd te doneren en de vraag naar hun netwerk door te sturen. Het is alsof je een steen in het water gooit, en dan de rimpels steeds verder ziet uitbreiden.

Hoe kunt u doneren?

De crowdfunding is nu gesloten, maar giften zijn natuurlijk ook altijd welkom op onze bankrekening: NL03 ABNA 0402 0732 66, BIC ABNANL2A t.n.v. Stichting Orgelfonds Oude Kerk Soest.

 

Orgel CD opname in Hallum

De bekende Soester organist Jan Jansen heeft een orgel-CD opgenomen van het gerestaureerde orgel in de Grote Kerk te Hallum, dat evenals dat van Soest uit 1811 dateert en ook nog Van Gruisen grootste orgel is. Hiermee kunnen we dan een goede indruk krijgen hoe een van Gruisen orgel eigenlijk klinkt.
Wij hebben 500 CDs laten persen, waarvan 400 voor eigen verkoop. We hebben nog een paar CDs in voorraad. verkocht.

lees meer ...
 

CABARET voorstelling REKEN MAAR NERGENS OP - 2 september - Herman van Veen Arts Center - Kapschuur

In samenwerking met het Herman van Veen Arts Center orgeniseren wij op woensdag 2 september 20.00 uur de cabaret voorstelling REKEN MAAR NERGENS OP van JAN BEUVING en DAAN van EIJK.

lees meer ...
 

Bachfestival - vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september 2015

In samenwerking met de Johann Sebastian Bachschool (muziekschool, Kerkplein 1) in Soest en Herman van Veen Arts Center (Landgoed De Paltz 1).

lees meer ...
 

MIDZOMERNACHTSWANDELING - zaterdag 20 juni 2015

Op 20 juni 21.30 uur startte het orgelfonds in samenwerking met het I.V.N (instituut voor natuureducatie) een nachtwandeling MET VERRASSING vanaf restaurant "Het Hoogt". Onderweg werd over tal van natuuurlijke zaken uitleg gegeven door gidsen van het I.V.N. We luidden na afloop , precies om 24.00 uur de zomer in bij restaurant ´t Hoogt onder het genot van een hapje en een drankje , genietend van de muziek door Peter van Marle op piano, samen met Semmy Prinsen op saxofoon.

lees meer ...
 

Kindervoorstelling "Het verhaal van Orgelsofietje" - woensdag 17 juni 2015

Op woensdag 17 juni was er een kindervoorstelling in De Oude Kerk met als titel : "Het verhaal van Orgelsofietje".
Het verhaal is geschreven door Bastiaan Smit. De muziek is van Gonny van der Maten, J.S.Bach en W.A. Mozart.
Deze voorstelling werd bezocht door de kinderen van de Groepen 3 - 4 en 5 van de Insingerschool.
De toegang was gratis voor de kinderen. Ouders , grootouders , en belangstellenden konden deze voorstelling tegen een vrijwillige bijdrage - ten bate van het Orgelfonds - bijwonen.

lees meer ...
 

Hemelvaartsdag 14 mei 2015

Op Hemelvaartsdag 2015, wanneer de oude ambachtenmarkt er ook is, is De Oude Kerk geopend ten bate van het Orgelfonds.

lees meer ...
 

LEZING over BACH door OLGA FRANSSEN- 3 mei 2015 - De Oude Kerk

WAT we nog NIET WISTEN over de muziek van J.S.BACH en wat we toch wel zouden willen weten, dat komt OLGA FRANSSEN vertellen.

lees meer ...
 

Dineren voor het orgelfonds - 2015

Ook in het voorjaar van 2015 organiseren wij nog één keer met een diner rondje. Voor de maanden januari , februari en maart hebben zich weer enthousiastelingen opgegeven om ook een keer voor een aantal mensen te koken. Deze ronde heeft in totaal € 1041 opgebracht.

 

Loterij voor het orgelfonds

Vanaf 1 april tot en met 31 december 2014 loopt de actie ´PRIJS VAN DE MAAND´. Wij verloten om maandelijks een prijs te verloten onder degenen die in de betreffende periode een of meer loten hebben gekocht. Er zijn in totaal ruim 840 loten verkocht, de netto opbrengst van deze actie was €3.519,31.

lees meer ...
 

Dineren voor het orgelfonds - najaar 2014

De actie ""Dineren voor het orgelfonds" hebben wij in het najaar van 2014 herhaald.

lees meer ...
 

Dineren voor het orgelfonds - voorjaar 2014

In de maanden februari, maart en april 2014 hadden we met een gezellige actie waarbij het orgelfonds en ontmoeting centraal staan. Een aantal goede koks en kooksters bereidden op een avond een diner bij hen thuis. Dat houdt in: Een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht.

lees meer ...
 

Lezing Rutger Bregman - dinsdag 8 april 19.30 uur - De Oude Kerk

In April kwam Rutger Bregman in de Oude Kerk een lezing houden. Over zijn boek de geschiedenis van de vooruitgang waarmee hij een belangrijke prijs won. (Boekenprijs van de Vlaamse, liberale denktank Liberales) voor het beste Nederlandstalige non-fictie boek van 2013.

lees meer ...
 

Hemelvaartsdag concerten 29 mei 2014

Op Hemelvaartsdag 2014, wanneer de oude ambachtenmarkt er ook is, is De Oude Kerk geopend ten bate van het Orgelfonds. Er zijn die dag een tweetal concerten, om 14.30 uur en om 20.00 uur. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar aan de informatiekraam vóór de kerk of bij Marry Scheffer.

lees meer ...