Activiteiten - Cabaret Jan Beuving en Daan van Eijk

CABARET voorstelling REKEN MAAR NERGENS OP - 2 september - Herman van Veen Arts Center - Kapschuur

In samenwerking met het Herman van Veen Arts Center orgeniseren wij op woensdag 2 september 20.00 uur de cabaret voorstelling REKEN MAAR NERGENS OP van JAN BEUVING en DAAN van EIJK.

fotograaf: Jaap Reedijk

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Marry Scheffer (tel. 6015306), of u kunt ze bestellen door het bedrag over te maken op de bankrekening NL03 ABNA 0402 0732 66 t.n.v. Stichting Orgelfonds Oude Kerk Soest onder vermelding "CABARET".

Een voorproefje van deze voorstelling vind u op www.youtube.com/watch?v=GPLjNr7X2lY.

De Kapschuur ligt op het landgoed de Paltz aan de van Weerden Poelmanweg.

Parkeren voor wie met de auto komt is mogelijk op het parkeerterrein van Hilton, van Weerden Poelmanweg 4-6 Soestduinen. Vandaar is het nog 15- 20 minuten lopen. Voor wie slecht ter been is, zal er een pendeldienst op de parkeerplaats zijn vanaf 19.15.

Wie op de fiets komt kan parkeren bij de Kapschuur, dus dat is het handigst.

SAMENVATTING IN 110 WOORDEN

Jan Beuving en Daan van Eijk, wiskundige en natuurkundige, brengen de exacte wetenschap naar het theater. Nu eens geen Tsjechov en Shakespeare op de planken, maar Einstein en Pythagoras. Zodat de bèta´s hun hart kunnen ophalen en de alfa´s hun cijfers. Jan en Daan stonden in 2013 in de finale van het Leids Cabaret Festival, en in datzelfde jaar won Jan de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Samen vangen zij de wetenschap van A tot Z in splijtende liedjes en priemende verhalen. Twee mannen, één piano en nul redenen om thuis te blijven. Geen zorgen, je wordt niet overhoord. Reken maar nergens op, dan valt het altijd mee.

EXTRA INFO

Wil je nooit meer badend in het zweet wakker worden omdat je gedroomd hebt dat je morgen examen wiskunde moet doen? Of was je vroeger de nerd van de klas? In beide gevallen zijn Jan en Daan een uitkomst. Jan en Daan nemen de toeschouwer mee in een college van twee keer 45 minuten langs de hoogte- en dieptepunten van de wetenschap. Zonder academisch kwartiertje, maar met een kwartier pauze. Net als een voetbalwedstrijd, maar dan niet met alfa- maar met bètamannetjes.

Goniometrie, evolutie, algebra en atoomfysica: alles komt voorbij. De personen achter de wetenschap en de wetenschap achter de personen, de feiten achter de cijfers en de cijfers achter de feiten, het toeval van ontdekkingen en de ontdekking van het toeval; alles keurig voor u op een rijtje gezet. Aantekeningen maken mag, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de syllabus lezen. En als je het niet snapt, leggen we het gewoon nog een keer uit. Desnoods in de foyer.

BIOGRAFISCHE INFO

Jan Beuving en Daan van Eijk studeerden wiskunde respectievelijk natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Toen Jan die studie eindelijk af had, was Daan ondertussen al gepromoveerd op onderzoek aan de deeltjesversneller in Genève.

Jan en Daan stonden samen in de finale van het Leids Cabaret Festival 2013, toen nog met Daan als pianist. Over Jan schreef de jury: ´Een bètaman in de alfawereld van het theater. De jury ervaart zijn insteek als verfrissend. [...] Zijn liedjes zijn opgebouwd uit complexe rijmschema´s. Deze wiskundige blijkt over een fijnzinnige poëtische geest te beschikken waarmee hij de zaal moeiteloos op zijn hand krijgt.´
De jury van de Annie M.G. Schmidtprijs sprak van ´een schitterende tekst. [...] Hier is een jonge vakman aan het werk, die mooie binnenrijmen gebruikt die heel natuurlijk aandoen en verstevigen in plaats van storen.´

Jan is als tekstschrijver werkzaam voor o.a. Karin Bloemen en Angela Groothuizen. Daan werkt in het dagelijks leven als onderzoeker bij het NIKHEF in Amsterdam.